Suroviny:
- bravčové koleno
- bobkový list
- nové korenie celé
- jalovec
- soľ
- 1,5 dcl čierneho piva
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu kečupu
- 1 lyžicu worčestrovej omáčky
- 1 lyžičku medu
- 1 lyžičku solamilu
- korenie na gyros podľa chuti
Postup:
- Koleno poriadne umyjeme, dáme do hrnca, pridáme pár bobkových listov, niekoľko guľôčok nového korenia, soľ a zalejeme vodou tak, aby bolo koleno celé ponorené. Varíme približne 1 hodinu.
- Kým sa koleno varí, pripravíme marinádu.
- V miske zmiešame pivo s roztlačeným cesnakom, dochutíme kečupom, worčestrovou omáčkou, medom a zahustíme solamilom. Marinádu môžeme vylepšiť trochou vývaru z kolena.
- Predvarené koleno vyberieme, narežeme kožu, potrieme marinádou a pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre.
- Mäso priebežne polievame zvyškom marinády a keď ju všetku minieme, polievame výpekom. Mäsko tak nasaje všetky chute.
- Asi po 90 minútach pečenia zvýšime teplotu, aby sme mali krásne chrumkavú kôrku a dopečieme.
- Upečené koleno položíme doprostred stola spolu s čerstvým chlebom, nakladanou zeleninou a horčicou.
Prajeme Vám dobrú chuť!