Suroviny:
Na 6 porcií potrebujete:
- 4 lyžice masti
- 750g cibule nakrájanej na malá kocky
- 1kg hovädzieho pleca alebo zadného
- 2 PL sladkej mletej papriky
- 2 zelené papriky nakrájanej na pásiky
- 4 paradajky nakrájané na kocky
- 1-2 sušené chilli papričky +1 čerstvá na ozdobu
- Soľ, čerstvo namleté čierne korenie
- Hovädzí vývar na podlievanie
Postup:
Na masti opečte cibuľku doružova asi 10 minút, aby dostatočne zmäkla. Posypte sladkou mletou paprikou a zamiešajte. Ihneď pridajte mäso, premiešajte a zvýšte plameň. Keď sa mäso zatiahne, vsypte pokrájané papriky, paradajky, chilli a varte. Po dosiahnutí varu plameň stlmte a zakryté duste vo vlastnej šťave. Duste najmenej 2 hodiny, podľa potreby mierne podlievajte hovädzím vývarom, tak aby mäso neplávalo, ale bolo takmer ponorené. Perkelt nezahusťujte, dusením zhustne sám. Na záver pridajte soľ a korenie.
Maďarský perkelt podávame s haluškami, tarhoňou alebo s čerstvým chlebom.
Na perkelt je tradične najlepsšie hovädzie predné, pretože zostane mäkké a šťavnaté. Vhodné je aj hovädzie zadné, avšak je o niečo suchšie.