Suroviny:
1,5 kg Hovädzí výrez alebo mäso na guláš
0,5 kg Bravčové plece
2 kg Cibuľa
350 g Bravčový tuk
0,5 kg Paprika
0,5 kg Paradajky
4 čajové lyžičky Soľ
1 čajová lyžička Mletá rasca
4 strúčiky Cesnak
1 čajová lyžička Mleté čierne korenie
3 čajové lyžičky Mletá červená paprika
Štipľavá pasta alebo čili korenie - podľa chuti
1 čajová lyžička Majoránka
3 litre Voda
Príprava:
Ošúpte, nakrájajte cibuľu a utrite si slzné kanáliky (pomer cibule k mäsu by mal byť 1:1). Umyte a osušte hovädzie mäso a nakrájajte na kocky, rovnako pripravte bravčové plece (orežte tučné časti). Zemiaky ošúpte, umyte a celé ponorte do misky s vodou. Papriku nakrájajte na prúžky a paradajky na malé kocky. Olúpte si strúčiky cesnaku. Koreniny a vodu si pripravtena dosah ruky, aby ste zbytočne nemuseli utekať od ohňa.
Založte oheň v ohnisku alebo kotline a nechajte drevo zhorieť tak, aby tvorilo žeravé uhlíky. Kotlík zaveste nad oheň alebo vložte do kotliny. Dajte do kotlíka bravčový tuk a nechajte ho rozpustiť. Pridajte cibuľu a za občasného miešania ju na strednom ohni pražte cca 15 minút (do zlatista). Dochutíme soľou.
Vezmite kotlík s cibuľou z ohňa a požiadajte jedného z pomocníkov, aby vám nalial pivo a podal pripravené hovädzie mäso. Vložte hovädzie mäso do kotlíka s cibuľou, vráťte ho späť na udržiavaný stredne silný oheň, mäso premiešavajte a nechajte zatiahnuť sa. Pridajte červenú papriku a zalejte vodou. Varte zakryté 45 minút a za občasného miešania. Potom pridajte bravčové mäso. Mäso spolu zakryté varte ďalších 30 minút.
Následne vložte do kotlíka pripravenú nakrájanú papriku, paradajky, prelisovaný cesnak, dochuťte korenením, soľou, drvenou rascou. Varíme cca. 45 minút pri strednom ohni za častého miešania. Pridajte nahrubo nastrúhajte pripravené zemiaky. Všetko spolu povarte ďalších 30 minút, často guláš miešajte, aby sa nespálil. Po odstavení posypeme guláš majoránom a nechájte chvíľku postáť.
Dobrú chuť.