Gyros

Suroviny:

 

  • 1,6 kg bravčovej krkovičky
  • 140 g MILKO Gréckeho jogurtu 0%
  • 40 ml vinného octu
  • 2 PL soli
  • 1 PL cukru krupice
  • 1 PL sušeného oregana
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • ½ PL namletej rasce
  • 1 PL mletého sušeného cesnaku

 

  • 2 šalátové uhorky
  • 280 g MILKO Gréckeho jogurtu 5%
  • 2 PL vinného octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g čerstvého kôpru
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

 

Postup:

Tzatziki:

  1. Uhorky olúpeme, pozdĺžne nakrájame a vnútro so semienkami vydlabeme. Nahrubo ich nastrúhajte do misy, pridáme vínny ocot a 2 lyžičky soli.
  2. Premiešame a necháme pôsobiť asi 15 minút, aby uhorky uvoľnili prebytočnú tekutinu a tzatziki neboli príliš vodnaté.
  3. Vylejeme tekutinu z uhoriek. Pridáme jogurt, jemne nasekaný cesnak, kôpor a 2-3 polievkové lyžice oleja do misky s vylisovanou uhorkou. Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou a korením.

Gyros:

  1.  Krkovičku nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a vložíme do väčšej misy.
  2. Zmiešame všetky koreniny so soľou a cukrom a touto zmesou posypeme všetky plátky mäsa. Pridáme ocot, jogurt a podľa potreby a chuti olivový olej a dobre premiešame. Mäso necháme marinovať aspoň 3 hodiny, ideálne však cez noc v chladničke.
  3. Pripravíme si vertikálny stojan na gyros. Ak nemáte špeciálny, môžete si ho jednoducho vyrobiť doma. Pripravte si menší plech na pečenie. Odrežte dno väčšej cibule alebo zemiaka tak, aby stálo na plechu. Zospodu do nej vložte dva kovové špízy alebo špízy tak, aby vychádzali stredom nahor. V prípade špízov však použite viac kusov, aby sa počas pečenia nerozbili kvôli hmotnosti mäsa. Na zaistenie stability tiež odporúčam vložiť prepichnutú cibuľu alebo zemiak do okrúhleho kovového rezača alebo formy na hamburger.
  4. Všetky kúsky vyzretého mäsa na takto pripravenom "stojane" napichnite. Striedajte smer špízu, aby ste rozložili hmotnosť mäsa.
  5. Gril zohrejeme na cca 150 °C a mäso varíme asi 1,5 hodiny. Počas grilovania mäso niekoľkokrát rozotrieme kvapkami, ktoré budú prúdiť do zásobníka.
  6. Po uplynutí času skontrolujeme, či je mäso hotové. Ak áno, zvýšime teplotu v grile a necháme ho znova variť, aby sa na povrchu vytvorila krásna zlatá kôra.
  7. Po varení môžeme z mäsa na podávanie odrezať vrchnú vrstvu. Potom vložíme celý stojan na mäso späť do horúceho grilu na niekoľko minút.

Prajeme Vám dobrú chuť!