Hovädzia sviečkovica
Najkvalitnejšie hovädzie mäso. Pozdĺžny sval uložený pod bedrovými stavcami.
Kategória: | Hovädzie mäso |
---|---|
Hmotnosť: | 2 kg |
Sviečkovica sa nachádza pod rebrami vedľa chrbtice. Menší špicatý koniec - „špička“ - začína kúsok za rebrami a jej hrúbka sa zväčšuje cez strednú časť až k hornej časti, ktorá je bližšie k zadku kravy. Tento sval robí veľmi málo práce, takže je najjemnejšou časťou hovädzieho mäsa. Ide o chudý rez s pomerne malým intramuskulárnym tukom, ktorý je podľa kulinárskych predpisov označovaný ako mramorovanie. Keďže mramorovanie je jedným z hlavných faktorov určovania šťavnatosti a sviežosti hovädzieho mäsa tak sviečkovicu môžete veľmi ľahko vysušiť pri dlhšej príprave.
Sviečkovicu delíme na tri častí:
- hornú časť (palec)- z mäsa hornej časti sviečkovice pripravujeme jemné druhy dusených pokrmov tiež vhodná na Carpaccio
- strednú časť - z mäsa strednej časti sviečkovice pripravujeme najmä minútkové pokrmy ako napr. príprava filet mignon a Chateaubriand
- špička - mäso zo špičky sviečkovice používame na prípravu medailónikov, tatárskeho bifteku. Nakoľko tento kus je veľmi neforemný a ľahko spáliteľný pri príprave steakov môže predstavovať výzvu. Práve preto by pri príprave steaku z celého kusu mala byť špička priviazaná k strednej časti
Spôsob spracovania:
- príprava steakov na grile alebo na panvici -na kontaktnom grile max. 5 minút pri hrúbke 3cm
- tatárske bifteky
- sviečková na smotane
Minimálna hmotnosť celého kusu: 1,7-2,5 kg
Trvanlivosť a skladovanie: chladené max. 72 hodín pri teplote 0 až + 5 °C
Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.