Bravčový bok bez kosti
Časť prednej štvrte jatočne opracovanej polovičky, zadnú časť rebier. Tiahne sa od krku až k pupku, no najlepšia časť sa nachádza okolo prednej nohy.
Kategória: | Bravčové mäso |
---|---|
Hmotnosť: | 5 kg |
Popis:
Ide o časť prednej štvrte jatočne opracovanej polovičky, zadnú časť rebier. Tiahne sa od krku až k pupku, no najlepšia časť sa nachádza okolo prednej nohy. V bôčiku sa tukové tkanivo strieda s pruhmi svaloviny. Má hrubšie vlákna, čo súvisí s neustálym pohybom zvieraťa. Bok je vo všeobecnosti menej kvalitné mäso a patrí medzi tie lacnejšie, no ponúka všestranné využitie.
Bravčový bok je po príprave voňavý a šťavnatý a hlavne sýty s vysokou energetickou hodnotou. Zo 100 gramov na tanieri Vaše telo dostane dávku 1433 kJ energie, 34 g tuku a 75 mg cholesterolu. Nie je vhodný pre ľudí s vysokou hodnotou cholesterolu alebo nadmernou fyzickou záťažou.
Hodí sa na pečenie, grilovanie, varenie, dusenie, údenie a často sa tiež plní. Používa sa aj na výrobu mäsových výrobkov. Asi najznámejším je anglická slanina. Bravčový bok je tiež veľmi vhodný na výrobu chutných klobás. Pre rôzne tepelné úpravy sa odporúča vyberať bôčik podľa nasledovných kritérií:
- závitky sú najlepšie z nízkeho boku bez kože
- na plnenie (kapsu) sa hodí vysoký bok v tvare obdĺžnika
- na pečenie je ideálny stredne vysoký bok s kožou
- chutnú roládu spravíte z ľahko prerasteného boku
Pri pečení si bôčik lepšie uchová sťavu, keď sa koža nakrojí na štvorčeky. Na vytvorenie chrumkavej kôrky sa odporúča potrieť niekoľkokrát počas pečenia zmesou medu s octom. K bôčiku sa najviac hodia ingrediencie: soľ, korenie, rasca, lečo, med s korením.
Vlastnosti:
- diel mäsa, ktorý obsahuje väčší podiel tuku
Spôsob spracovania:
- mletie (sekaná, karbonátok), pečenie, grilovanie, varenie, dusenie, údenie
- výroba domácich klobás v kombinácii s bravčovým plieckom
Tipy na prípravu:
moravský vrabec, bravčové rebierka, plnený bôčik, rezne z mletého bôčika, pečený bravčový bôčik, bravčová rolka, plnený bôčik, roláda z bôčika, bôčik na pive, segedínsky guláš, údené bravčové mäso,
Minimálna hmotnosť celého kusu: 7 kg
Trvanlivosť a skladovanie: chladené max. 72 hodín pri teplote 0 až + 5 °C
Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.