Chrumkavé Ražniči

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (plece, bôčik alebo krk)
  • údená slanina
  • 1 pár údenej klobásy
  • mála cibuľa

Marináda:

  • 1 cibuľa
  • 3 PL kečup
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL horčica plnotučná
  • Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie podľa chuti
  • 3 PL olej

Postup:

      1. Všetky pochutiny na marinádu dáme do hrnca, alebo misy v ktorej ho budeme marinovať.
      2. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.
      3. Mäso nakrájame na kocky. Nie moc malé,také asi 3,5x3,5 cm.

      4. Marinádu dobre premiešame, vložíme mäso, zase dobre premiešame. Odložíme do chladničky do druhého dňa.
      5. Nakrájame toľko isto koliesok klobásky, kúskov slaninky a koliesok cibuľe. Cibuľu vyberajte menšiu, tak aby mali podobný priemer ako všetko čo je pripravené. 
      6. Všetko striedavo napichujeme na ihly na ražniči alebo drevené špajdle. Ražníky uložíme na plech na pečenie, marinádu čo zostala v hrnci dáme medzi ražniči, aj kolieska cibuľe ktoré zostali, podlejeme vodou, prikryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C
      7. Po pól hodine mäso vyberieme, ražniči popretáčame, popodlievame výpekom ,nadýchame sa skvelej vône slovenskej kuchyne. Zase prikryjeme a dáme piecť.
      8. Po ďaľšej polhodine mäso vyberieme z rúry, popretáčame, ak treba podlejeme vodou, vidličkou pichneme do kocky mäsa, ak je mäkké, tak už necháme odokryté dopiecť.
      9. Pre ešte lepší efekt podávame napríklad s dusenou ryžou na cibuľke a zeleninovým šalátom, čalamádou.

Prajeme dobrú chuť.