Plnená bravčová panenka

Suroviny:

 

  • 1ks bravčová sviečková panenka
  • korenie mleté-štyroch farieb
  • 2-3Pl masť
  • 20g slanina biela údená
  • 10g slanina údená prerastená
  • 1/2 ks menšia cibuľa
  • 80g čerstvá hliva ustricová
  • 1/2 ks 1-2 dni starý rožok
  • na plátky nakrájaná šunka
  • 1 vajce
  • petržlenová vňať
  • soľ

 

Postup:

  1. Bravčovú panenku umyjeme, osušíme, ak treba odblaníme a narežeme do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát.
  2. Následne ju jemne pobúchame hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné.
  3. Okoreníme z oboch strán korením podľa chuti, my sme použili korenie štyroch farieb. Necháme stáť, kým pripravíme plnku.
  4. Plnka: v kastróliku na troche masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s drobnými kockami oboch druhov slaniny. Nedávame silno údenú slaninu, prebila by chuť mäsa.
  5. Do plnky môžete použiť aj iné huby, my sme použili čo sme mali, takže peknú bledú hlivu ustricovú.
  6. Aj huby nakrájame na čo najdrobnejšie, aby bola plnka kompaktnejšia.
  7. Pridáme zhruba polovičku staršieho rožka, nakrájanú šunku a jedno celé surové vajce.
  8. Premiešame a necháme stuhnúť, hneď odstavíme, aby zvyškové teplo neurobilo plnku pevnejšou ako je žiadúce.
  9. Už len prisypeme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a ak treba dochutíme soľou. Slanina a šunka sú ale dosť slané.
  10. Teraz mäso osolíme z oboch strán a do stredu plátu navrstvíme plnku.
  11. Boky mäsa spojíme do rolády a upevníme špáradlami , aby sa s ňou ľahšie manipulovalo.
  12. Prichádza na rad upevnenie kuchynským špagátom. Najprv roládu obviažeme ako balík zo štyroch strán, prekríženie špagátu je na bočných stranách a vpredu.
  13. Ak ovládate slučkový spôsob, budete to mať rýchlejšie hotové. Ak nie, musíme si nastrihať kúsky špagátov asi 20cm dlhé a poviazať roládu na každých 2cm, aby pekne držala tvar a aby plnka ostala vo vnútri počas opekania.
  14. V podlhovastej nádobe rozhorúčime zvyšok masti a roládu na nej rýchlo opečieme z každej strany asi 2 minútky. Najlepšie je pracovať s kliešťami na obracanie.
  15. Hneď po opečení nádobu s mäsom vložíme do grilu alebo rúry vopred vyhriatej na 200°C na desať minút, aby sa dopieklo.
  16. Upečené mäso necháme pár minút odpočinúť, až potom odstránime špagátiky a nakrájame ho na porcie. Mäso má byť zvnútra ešte ružovkasté, nesmie sa vysušiť.
  17. Ako prílohu podávame napríklad kolieska z blanšírovanej cukety a rajčín uložené striedavo na seba, aby sa prekrývali a posypané strúhankou. Pred pečením sa pokvapkajú olejom. Pečú sa v rúre na vysokej teplote asi 10-15 minút. 

Prajeme Vám dobrú chuť!