Suroviny:
- 1 krkovička (cca 1,5 - 2 kg)
- 200 g mäkkého syra (napríklad hermelín alebo kozí syr)
- 150 g šunky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 PL oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín)
- Olej alebo maslo na potretie mäsa
Postup:
-
Pripravte plnku:
- Nakrájajte cibuľu a cesnak na jemné kúsky.
- Na panvici na oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pridajte nakrájanú šunku a nechajte ju orestovať.
- Potom pridajte mäkký syr a nechajte ho roztaviť. Dochutte soľou, korením a sušenými bylinkami. Nechajte plnku vychladnúť.
-
Pripravte mäso:
- Krkovičku očistite a otvorte na rez. Vnútornú stranu krkovičky jemne naklepajte kladivkom, aby sa stala rovnomernou.
- Na otvorenú stranu krkovičky nanesiete pripravenú plnku.
-
Zrolujte krkovičku:
- Zrolujte krkovičku pevne, aby sa plnka nevytekala. Zafixujte ju buď špagátom alebo drevenými špáratkami.
-
Pridajte dochucovadlá:
- Vonkajšiu stranu krkovičky osolte, okorente a potrite olejom alebo maslom.
-
Pečenie:
- Krkovičku vložte do predhriatej rúry na 180°C a pečte asi 1,5 - 2 hodiny, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a mäso nie je dobre prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť minimálne 70°C).
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať pod krytom, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!