Hovädzia roštenka

Hovädzia roštenka je chrbtový sval od obličiek až ku stehnu.

Skladom
€11 / kg
Kategória: Hovädzie mäso
Hmotnosť: 5 kg
produk 0026s 0000 IMG 2097 hovadzia rostenka bez kosti
Akcia Tip Výprodej
ZADARMOZADARMO

Popis: 

Hovädzia roštenka je chrbtový sval od obličiek až ku stehnu. Je to veľmi šťavnaté a kvalitné mäso s ideálnou kombináciou chute a mäkosti. Tento výnimočný kus mäsa sa delí na nízku a vysokú roštenku.

Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre a aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť, chuť a vôňu. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie, dusenie a v podstate akúkoľvek úpravu. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.

Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie, smaženie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.

 

Ingrediencie vhodné s roštenkou: huby, cibuľa, cesnak, zeler, mrkva, petržlen, rajčiny, paprika, brokolica, hrášok, fazuľky. 

Koreniny: sladká alebo pálivá paprika, korenie, zázvor, kari korenie a rôzne zmesy korenia

 

Vlastnosti:

  • druhá najkvalitnejšia časť hovädzieho mäsa (v niektorých kultúrach považovaná za najkvalitnejšiu)
  • veľmi dobre sa  krája na rovnako veľké plátky
  • povrch je  pokrytý blanou

 

Rozdelenie :

  • nízka (od stehna) - z  nízkej roštenky pripravujeme minútkové pokrmy, pečienky pripravované na anglický spôsob (napr. roast beaf) , na prípravu hovädzích pečienok dusením v celku, na steaky (strip loin steak)  
  • vysoká (od krku) -mäso z vysokej roštenky používame na prípravu  steakov (rib-eye steak) a na prípravu gulášov

 

Spôsob spracovania:

  • na prípravu steakov
  • vhodné na pečenie, dusenie, grilovanie, varenie, smaženie  resp..akúkoľvek prípravu

 

Tipy na prípravu:

Rozbíf (roastbeef), slovenská roštenka, hovädzie mäso stroganoff, dusená roštenka, anglický rozbíf, poľovnícke závitky, T-bone steak, rib eye steak, Strip loin steak, plnená roštenka, španielske vtáčky, grilovaná roštenka, sviečková na smotane, hovädzie na chrenovej, paradajkovej omáčke...

 

Minimálna hmotnosť celého kusu:   5 kg

Trvanlivosť  a skladovanie:  chladené max.  72 hodín  pri teplote  0 až +5 °C

Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.