Hovädzí močing bez kosti (nožina)

Cena: 4,62 € / kg
Pôvodná cena: 4,76 € / kg
Minimálny odber: 3 kg
Stav skladu: Skladom
Pridať do košíka
Objednávky a rozvoz - hovädzie a bravčové mäso

Popis:

Hovädzí močing je mäso z lýtka zvieraťa. Keďže je to jeden z najpoužívanejších svalov zvieraťa, tak ide o tuhšie mäso. Svalové vlákna sú prerastené kolagénom (nie tukom, ani blanami), ktorý je známy svojimi pozitívnymi účinkami na pleť a kĺby, a preto by tento lahodný kus mäska mali mať v oblube hlavne dámy aj športovci :).

Pri príprave močingu je potrebné počítať s dlhšou tepelnou úpravou. Najčastejšie sa pripravuje dusením, varením alebo ako ragú. Pomalým varením/dusením mäso získa mäkkú a zároveň hutnú textúru a ako bonus sa pri príprave vytvorí chutný svieži vývar. Keďže mäso obsahuje väčšie množstvo kolagénu ako tuku, tak pri dlhšom dusení zmäkne takmer do takej miery ako ostatné druhy hovädzieho mäsa s väčším obsahom tuku.

Ingrediencie na dochutenie používané s týmto druhom mäska sú hovädzí vývar, paradajková šťava, cibuľa na kocky a pretlačený cesnak.

Hovädzí močing sa ľudovo nayýva aj nožina alebo kližka. Je to najideálnejšie a najchutnejšie mäsko na prípravu gulášov. 

 

Alternatívne ľudové názvy:   lýtko, nožina , glejovka, kližka 

Vlastnosti :
  • obsahuje viac  kolagénových častí  - šliach (prospieva kĺbom a pleti)
  • vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu

 

Spôsob spracovania:

  • vhodné na varenie a dusenie
  • veľmi vhodné na guláš v kombinácii  s mäsom z krku  a hovädzími kosťami,

 

Tipy na prípravu: 

hovädzí stroganov, hovädzie čínske rezne, hovädzie bifteky, hovädzie dusené s mrkvou, Chilli con carne z mletého masa, hovädzí Bourguignon (Francúzska špecialita) alebo milánsku tradičnú špecialitu Ossobuco (pripravuje sa prevažne z teľaciny).

 

Minimálna hmotnosť celého kusu:   3 kg

Trvanlivosť  a skladovanie:  chladené max.  72 hodín  pri teplote  0 až + 5 °C

Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.